BAŞKAN AYDIN: “YEŞİL DÖNÜŞÜM VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ENERJİ ADINA ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR”
Ticaret Bakanlığı’nın 2021’de açıkladığı ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ organize sanayi bölgelerini harekete geçirmiş, tüm Türkiye’de olduğu gibi Bursa’da da sanayi bölgeleri Yeşil Mutabakat dönüşüm çalışmalarını faaliyetlerinin odağına alarak harekete geçmişti.
Bu konuda Bursa’nın çevreci OSB’si Uludağ Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Yunus Aydın bölge olarak konuya duyarlı olduklarını belirterek çalışmaları hakkında çeşitli açıklamalarda bulundu. Uludağ Organize Sanayi Bölgesi’nin çoğunluk olarak tekstil sektöründen oluştuğunu ve ihracat ağırlıklı çalışan firmaların çevreci ürün ve üretim yapma bilinciyle hareket ettiklerini belirten Başkan Yunus Aydın şunları kaydetti: “Bu dönüşümün bir parçası olarak, Eko etiket, yaşam döngüsü analizi, temiz üretim tekniklerinin uygulanması, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi uygulamaları, sürdürülebilir enerji sistemleri ve enerji verimliliği, sıfır atık projesi, baca gazlarında filtre sistemleri gibi birçok konuda gerekli önlemleri alarak sorumluluklarımızı yerine getirmekteyiz. ‘Yeşil Mutabakat’ kapsamında özel sektöre düşen bu dönüşümü ve süreci iyi anlayarak yol haritamızı belirliyoruz. AB ile yapılan anlaşmada, bölgeden karbon kaçağını azaltmak amacıyla, “Sınırda Karbon Düzenlemesi” SKD mekanizmasıyla ticarette yeni vergiler getirmeyi ön görmektedir. Emisyonları azaltmada en önemli etkenlerin başında yenilenebilir enerji gelmektedir. Bununla birlikte enerji verimliliği de önem arz etmektedir. Firmaların bu dönüşüme ayak uydurmaları için özellikle inovasyona, teknolojiye ve AR-GE faaliyetlerine yatırım yapmaları gerekmektedir.
Bölgemizde ihracat yapan belli başlı firmaların AR-GE projelerini ve Yeşil dönüşüm altyapılarını bu döngüye uyumlu olarak değerlendirmekteyiz. Bölge olarak özellikle dijitalleşme ve sürdürülebilir konuda sanayicimize destek olmak ve firmaların bilincini artırmak adına üniversite-sanayi iş birliğinin kapsamında protokoller yaparak AR-GE çalışmalarına destek verip, dijitalleşmenin nimetlerinden yararlanarak, çevresel etkileri en aza indirme adına çalışmalar sürdürülmektedir.”
GERİ DÖNÜŞÜM
Dünya nüfusunun artışıyla birlikte hem üretim hem de tüketimde meydana gelen yükselişin, geri dönüşüm kavramını çok önemli hale getirdiğini belirten Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın “Bölgemizde üretim yöntemine göre değerlendirme yapılarak geri dönüşüme yönelik malzeme kullanımı yapılmaktadır. Geri dönüşümün yaygınlaştırılması adına zaman zaman bölge genelinde seminerler ve konferanslar düzenleniyoruz.” dedi
Bölgede boyahanelerin yoğun olması sebebiyle yeraltı suyu kullanımının yüksek olduğuna dikkat çeken Uludağ OSB Başkanı Yunus Aydın “Su kullanımının bu hızla devam etmesi 10 yıl sonra ciddi bir sorun olarak gün yüzüne çıkacaktır. Dolayısıyla OSB yönetimi olarak suyun tekrar geri dönüşünü sağlayacak endüstriyel tesisler planlıyoruz. OSB’miz Bursa’daki Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Kooperatifi’ne üye. Bölge firmalarımız atık su deşarjlarını buraya yapıyor. Ancak biz kendi arıtma tesisimizi kurup çalıştırmak ve oradan çıkan suyu ileri arıtmaya tabi tutup yeniden üretimde kullanmak için projeler üzerinde çalışmaktayız. Kısa sürede hayata geçirmeyi planladığımız projemizle su sorunumuzu büyük oranda çözmüş olacağız” şeklinde konuştu.