SON DAKİKA
Hava Durumu

#Kültür Sanat

bursasehrengiz - Kültür Sanat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Kültür Sanat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İki küçük piyanistten uluslararası başarı... Haber

İki küçük piyanistten uluslararası başarı...

Gaziantep'te piyanonun yetenekleri olarak adlandırılan 12 yaşındaki Hamit Erdem Özpolat ve 9 yaşındaki Elif Anastasia Çavdar, uluslararası müzik sahnesinde önemli başarılar elde etti. Hamit Erdem Özpolat, II Muse Uluslararası Müzik Festivali ve Yarışması'nda Grand Prıx Ödülü kazanırken Elif Anastasia Çavdar ise Uluslararası Mozart Yarışması'nda birincilik elde etti. Ukrayna'dan 10 yıl önce gelerek Türkiye'ye yerleşen piyano öğretmeni Renata Çavdar, öğrencileriyle beraber tüm ödüllere talip oluyor. 6 yaşında piyano ile tanışan 12 yaşındaki Hamit Erdem Özpolat, piyano öğretmeni Renata Çavdar'ın rehberliğinde aldığı eğitimler ile Kiev'den gelen Drahomanov Ukrayna Devlet Üniversitesi Avdiyevski Sanat Fakültesi Oda Orkestrası birlikte turnelere çıktı. Ardından Antalya'da düzenlenen yarışmaya katılan Hamit, II Muse Uluslararası Müzik Festivali ve Yarışması'nda Grand Prıx Ödülü kazandı. Yarışmada sergilediği performansla büyük beğeni toplayan Hamit, uluslararası bir başarı elde ederek müzik kariyerinde önemli bir adım attı. Nefise Necip Teymur İlkokulu ve Adana Çukurova Devlet Konservatuarı'nda yarı zamanlı eğitimine devam eden Elif Anastasia Çavdar ise geçen yıl düzenlenen yarışmada dünyanın en prestijli ödülleri arasında yer alan Uluslararası Mozart Yarışması'nda birincilik elde etti. Elif, bu yıl ise aynı azmiyle ve isteğiyle bir başarıya daha imza atarak Orkestra Şefi Prof. Vasyl Fedoryshyn eşliğinde Ukrayna Devlet Üniversitesi Avdiyevski Sanat Fakültesi Oda Orkestrası'nda solist olarak sahne aldı. Henüz 9 yaşında olmasına rağmen profesyonel bir orkestrada performans sergileyen Elif, geleceğin yıldızları arasında gösteriliyor. “TÜM KATEGORİLERİN BİRİNCİSİ OLDUM” Antalya'da düzenlenen yarışmada tüm kategorilerin birincisi olduğunu söyleyen Hamit Erdem Özpolat, “Ben okuma ve yazmayı erken öğrendiğim için evde piyanomuz vardı ve boş zamanlarımda onunla ilgilenerek piyano öğrenmeye karar verdim. Sonrasında öğretmenimiz Renata Çavdar ile birlikte kendimi geliştirerek yarışmalara katılmaya karar verdim. Geçen hafta ise Ukrayna Kiev'den Ukrayna Devlet Üniversitesi Avdiyevski Sanat Fakültesi Oda Orkestrası geldi. Onlarla birlikte Akdeniz'de Antalya, Marmaris ve Burdur olacak şekilde 3 yerde turneye çıktık. Antalya'da II Muse Uluslararası Müzik Festivali adlı yarışmaya katıldım ve orada tüm kategorilerin birincisi olarak bilinen Grand Prix ödülü aldım” dedi. “KİEV ODA ORKESTRASIYLA BU YIL BİRLİKTE ÇALMA HAKKI KAZANDIM” Geçen yıl aldığı ödül sonrası bu sene Kıev Oda Orkestrasıyla sahne alma fırsatı yakaladığını söyleyen Elif Anastasia Çavdar ise “Annem piyano öğretmeni, öğrencilerine piyano eğitimi verdiği esnada benim de dikkatimi çekti. Ben de çalmak istedim ve bu yüzden de ben piyanist olmaya karar verdim. Geçen sene Muse yarışmasında 1. oldum. Bu sebeple Kıev Oda Orkestrasıyla bu yıl birlikte çalma hakkı kazandım” diye konuştu.

Takıntılar’a yoğun ilgi... Haber

Takıntılar’a yoğun ilgi...

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce gerçekleştirilen 61. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali hem dünyanın sinemasını hem de dünyanın sinemacılarını Antalya’da buluşturmaya devam ediyor. Festival kapsamında gala yapan “Takıntılar” filmi ekibi de dün AKM Aspendos salonundaki gösterimin ardından seyircilerin yoğun katılım gösterdiği film söyleşisine katıldı. Yönetmen Yusuf Nihat Özcan, oyuncular Zafer Algöz, Seda Bakan ve senaryonun uyarlandığı metni kaleme alan Fransız yazar ve mizahçı Laurant Baffie, seyircilerin sorularını cevapladı. “Sevgili yazarımız Laurent Baffie’ye minnettarım” diyen Zafer Algöz, sözlerini şöyle açıkladı: “Genelde filmlerde, biliyorsunuz, başrol- orta rol kavramı vardır fakat burada yapmış olduğu matematik o kadar güzel ki iyi bir cast’ta her oyuncunun kendi marifetini gösterebileceği bir alan oluşturmuş. Çok zevk alarak çalıştığımız bir text. Bazı textler vardır; oyuncu olarak elinden geleni yaparsın ama hep derler ki ‘abi senaryo biraz zayıftı ya’. Burada çok güzel bir senaryo var, üzerine de çok iyi oynayabilecek oyuncuları bulduktan sonra ortaya gurur duymamız gereken bir iş çıkmış” Algöz, hikaye hakkında ise şu değerlendirmede bulundu: “Buradaki karakterler evrensel; Türk veya Fransız olması hiç fark etmez. Şöyle geri çekilip kendimize bir baktığımızda hepimizin takıntıları, saplantıları var. Yeter ki bunların farkında olup ona göre davranış biçimleri geliştirilsin. Hatta yardıma ihtiyacı olanlara yardım etmek bence en güzeli.” Oyuncu, sözlerini “Son olarak; bu ülkede artık bebeklerin, çocukların, kadınların, yaşlıların, hayvanların, ağaçların hür hakkı var! Biz babalarımızdan böyle eğitim aldık” diye noktaladı. Daha sonra söz alan Laurent Baffie, filmin uyarlandığı, “TikTok” adlı oyunu hakkında bilgi verdi ve filmi başarılı bulduğunu belirtti: “Bu oyunu 20 yıl önce yazdım, dünyada 40’tan fazla ülkede yayınlandı, 5 milyon izleyiciye ulaştı. İspanya ve Güney Kore’de filmleri yapıldı ama henüz görmedim. Bu filmi de bu akşam ilk kez burada izledim ve çok beğendim. Oyunculukları, yönetmeni; her şeyi! Çünkü bu hikayede uyulması gereken üç kurala çok güzel uyum sağlamışlar: Durumun komikliği, sorunları olan insanlarla hiç dalga geçilmemesi ve ötekini kabullenme.” Seda Bakan da “Tek mekanda bir tiyatro oyununun bu kadar başarılı bir ritim tutturması beni çok etkiledi” diyerek yönetmene teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.