SON DAKİKA
Hava Durumu

TARİH KİTAPLARLA, KİTAPLAR ÇOCUKLARLA…

Çevirmen: Ayşegül Eliaçık Güdük Okumanın önemini daha da iyi kavradığımız Kütüphane Haftası, Türkiye’de 1964’den bu yana her yıl Mart ayının son Pazartesi günü başlar ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanır. Kütüphaneler, okuyan ve düşünen bir toplum yetiştirmek amacıyla en iyi hizmeti vermeyi amaçlar ve kütüphane deyince genelde ahşap ve kitap kokan bir mekân belirlenir

Haber Giriş Tarihi: 19.04.2022 00:00
Haber Güncellenme Tarihi: 19.04.2022 00:00
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.bursasehrengiz.com/

Çevirmen: Ayşegül Eliaçık Güdük

Okumanın önemini daha da iyi kavradığımız Kütüphane Haftası, Türkiye’de 1964’den bu yana her yıl Mart ayının son Pazartesi günü başlar ve bir hafta boyunca çeşitli etkinliklerle kutlanır. Kütüphaneler, okuyan ve düşünen bir toplum yetiştirmek amacıyla en iyi hizmeti vermeyi amaçlar ve kütüphane deyince genelde ahşap ve kitap kokan bir mekân belirlenir insan zihninde…

 

Şu sıralar en çok ihtiyacımız olan şeyin gittikçe betonlaşan dünyadan sıyrılmak olduğunu düşünürken, tarihi dokusu ve mistik havasıyla Bursa’nın Misi Köyü’nde bulunan, Nilüfer Belediyesi bünyesindeki Misi Çocuk Kütüphanesi geldi gözümün önüne. Burayı diğer kütüphanelerden ayıran özelliği köy kütüphanesi olması.

Eski bir Bursa evinin aslına uygun yeniden yapılmasından sonra kurulmuş bu kütüphane… Nilüfer Belediyesi’nin 2011 Mart ayında, Tarihi Demirci Camii’nin restore edilerek işlev kazandırılması ile başlayan Çocuk Kütüphanesi hizmeti, 2014 Mart ayı itibariyle yeni adresinde ve yine tarihin izlerini taşıyan yapı içinde sürdürülüyor. Adına “Çocuk Kütüphanesi” diyoruz fakat çocuklarla birlikte büyüklere de hitap eden çok keyifli, tarih kokan bir kütüphane burası. Misi Köyü’ne ait tarihi geçmişin izlerini kaybetmeden tasarlanan bu mekânda, mavi rengin verdiği dinginlik ve tıpkı masallardaki gibi hayallere açılan ahşap bir kapı adeta birbiriyle bütünleşiyor. İçeri girdiğiniz anda kütüphane anlayışınıza ters düşmeyen loş mistik bir hava size ev sahipliği yapıyor. Çocukların bilgi ve sevgi dolu yepyeni kocaman dünyası olan bu yer, başta çocuklara okuma ve kütüphane alışkanlığı kazandırmayı amaçlıyor. Genç okurlara ve hatta biz büyüklere olan katkısını da yadsıyamayız. Çocuklara önderlik ederken, zaman zaman çocukluk hissini yaşamak, onların tertemiz ve saf dünyasına tanıklık etmek ne güzeldir hâlbuki.

Okumanın önemini kavrayamadan ve kütüphane kullanmadan büyüyen bir bireysek, edebiyatla tarihin buluştuğu böylesine değerli bir mekânda neden çocuklarla birlikte kitaplarla tanışmaya başlamayalım. Henüz okumayı öğrenmemiş minik kalplerin kütüphane aracılığıyla büyüyebilmesi bizim elimizde. Okuyan ve kütüphane kullanan bireylerin daha güçlü bir kişiliğe sahip olduğu aşikârdır. Çocuklarımıza kütüphane kullanmanın bilincini aşılarken, önce kitapların kütüphane yolcuğuyla başlayabiliriz mesela. Kütüphanelere bağışlanan kitaplardaki yaşanmışlık hissini, kitapların tertemiz kullanılması gerektiğini, onlara ne kadar güzel bakarsak geleceğe güzel bir miras bırakabileceğimizi anlatabiliriz çocuklarımıza. Kütüphaneye üye olmanın gerektirdiği sorumlulukları çocuklara çok erken yaşta verebilirsek, kütüphanelerin çok daha fazla imkânlar tanımasına destek olabiliriz.

KÖYDE BİR KÜTÜPHANE…

Köy kütüphanesinin bu denli kolay erişilebilir olması, okumaya ve araştırmaya meraklı köy halkının ayağına kadar gelen büyük bir fırsat aslında. Bu kütüphane, bir yandan köy insanına kitabı sevdirirken diğer yandan Misi Köyü’nün kültürel değerinin artmasında çok önemli bir yer tutuyor. Köyün tanıtımı için daha çok çaba sarf edilmesi konusunda hemfikir olan köy halkını da oldukça destekleyen bir değer. Günlük yaşamdan kaçmak isteyen Bursa sakinleri için doğayla iç içe olmak adına alternatif yollara yönelmenin sonucu Misi Köyü’ne olan ilgi kaçınılmaz. Kırsal turizm bakımından zengin kaynaklara sahip olan Misi Köyü’nde doğal dokuyu bozmadan yöreye kazandırılan bu kütüphane, yerel halkında gelişmesine doğrudan katkıda bulunacaktır. Şehrin karmaşasından kaçan biri, yeşilin doğa ile kucaklaşmasını seyre dalarken kütüphaneden kitap ödünç alıp okumanın keyfine varabilir veya kütüphanenin gelişmesi için buraya uğrayarak kitap bağışında bulunabilir.

Malamander kitabının yazarı Thomas Taylor şöyler der: “Kütüphane hangi kitabı istiyorsanız onu ödünç verir, kitapçı istediğiniz kitabı belli bir fiyata satar. Ama burada kitap sizi seçer”…

Kitap ve bilgi aktarımı en büyük hediyedir, kitaplara erişimin zor olduğu köylerimizde altın fırsat değerindeki bu Köy Kütüphanesine kitap sayısı ve içeriği ile katkı sağlamak için kolları daha çok sıvayalım. Köy çocuklarının düşlerine düş katalım ve civardan gelenler de bu nimetten nasibini alsın… Bundan böyle Misi’ye her gittiğinizde belki de ilk gözlemleyeceğiniz şeylerden biri, bu kütüphaneye verilen önem olacaktır…

Aziz Nesin’in deyişiyle: “Çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak yerine, dünyaya daha iyi çocuklar bırakırsanız, sorun kendiliğinden çözülecek aslında.”

Kaynakça:

http://www.nilufer.bel.tr/niluferbelediyesi-192-cocuk_kutuphanesi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.