SON DAKİKA
Hava Durumu

Evlad-ı Fatihan’ın ‘Mustafa’sı, Osmangazi’nin “Şehremini”si

“Türk ve Müslümanım” diye haykırmanın zor olduğu bir coğrafyada doğdu. Tam 11 yaşında geçtiği Anavatan Türkiye’de; okudu, hukuk adamı oldu. Batı Trakya davasını hiç unutmadı.

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2024 14:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.03.2024 14:32
Kaynak: P. Şehrengiz Dergisi
Evlad-ı Fatihan’ın ‘Mustafa’sı, Osmangazi’nin “Şehremini”si

Kimden mi bahsediyoruz? Tam üç dönem Osmanlı Devleti’nin banisi Osman Gazi’nin adıyla anılan ilçede belediye başkanı seçilen, bu görev için şimdi 4. kez aday olan Mustafa Dündar’dan… 

Kurtuluş Savaşı sonrasında; Lozan’ın yanı sıra Türkiye ve Yunanistan’ın taraf olduğu anlaşmalarla Batı Trakya’daki Türk nüfus ile İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada’daki Rum Ortodoks nüfus, iki ülke arasındaki zorunlu mübadelenin dışında bırakılmıştı. Lozan’a imza atıldığında Batı Trakya'da 150 bin soydaşımız yaşıyordu. Lakin Yunan hükümeti, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin tüm anlaşmalara sadık kalıp Müslüman olmayan azınlıklara tanıdığı hakları, Batı Trakya’daki soydaşlarımıza tanımıyordu. Öyle ki soydaşlarımıza yönelik baskı politikalarının neticesinde 1920’li yıllarda sadece Batı Trakya nüfusunun yüzde 65’ini oluşturan Türklerin bölgedeki nüfus oranı zamanla yüzde 30’lara geriliyor, 1923’te yüzde 84 civarında olan toprak sahipliği ise yüzde 25’lere iniyordu. Özellikle 1960’lı yıllardan itibaren Türk azınlığa yönelik baskılar daha da artırılıyor; eğitimden dini hayata, seçme ve seçilme hakkından oturduğun evlerin tamire varana kadar her başlıkta Batı Trakya Türkü’ne hayat zindan ediliyordu. İşte tam da böylesi baskı ve sıkıntıların yaşandığı bu dönemde; 25 Mart 1965’te Batı Trakya’nın kadim Türk diyarı Gümülcine’de çiftçilik yapan Hacı Hüseyin-Ayşe çiftinin erkek çocukları dünyaya geliyordu. O’na Türk yurdunun her köşesinde gelenek olduğu üzere hem mücadelenin simgesi olması hem de çok sevdikleri peygamberin ismi olması nedeniyle “Mustafa” ismi veriliyordu.

ARTIK BİR AVUKATTI

Batı Trakya’da yaşayan her Türk gibi dil, din ve kimlik mücadelesi veren Hacı Hüseyin-Ayşe Çifti, geçimini elde avuçta kalan bir parça toprağı ekip biçerek sağlıyordu. Çocukluğunu akranlarıyla tarlada bağda geçiren Mustafa’nın okul çağı gelip çatıyordu. Lakin o yıllarda Yunan Hükümeti’nin azınlık hakları, Türkçe eğitim, ders kitabı ve öğretmen konusunda çıkardığı zorluklar, ardından Kıbrıs’ta yaşanan soykırım ve nihayetinde Kıbrıs Barış Harekâtı; ilkokulu Gümülcine’nin Dündarlı Köyü’nde bitiren Mustafa’ya akranları gibi eğitim hayatını Anavatan Türkiye’de sürdürme hayali kurduruyordu.

Nitekim 1976’da tam 11 yaşında orta ve lise eğitimi için Batı Trakya Türkü pek çok arkadaşı gibi Anavatan Türkiye’ye geçti. Gümülcine’deki ailesinden ayrı kalan Mustafa, tek başına çıktığı eğitim yolculuğunda orta ve liseyi Balıkesir İmam Hatip’te bitirdi. Lakin tam bu yıllarda çok sevdiği biricik annesi Ayşe Hanım, 1980’in kasım ayında hac dönüşü Kocaeli‘nde yaşanan trafik kazasında rahmeti rahmana kavuşuyordu. Yıkılmıştı Mustafa… Tam 15 yaşında O’nun hayat kaynağı, her şeyi biricik annesi Hacı Ayşe Hanım artık yanında yoktu. Lakin Mustafa annesine söz vermişti, okuyacaktı. Öyle de yaptı. Oldukça başarılı bir öğrencilik dönemi geçiren Dündar, bu yıllarda Batı Trakya’da yaşanan baskı ve zulmün de etkisiyle bir hukuk adamı olmaya karar verdi. Nitekim bu hedefine İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olarak ulaştı. Artık bir hukuk adamıydı Mustafa… Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Avukat Mustafa Dündar…

EN BÜYÜK ZENGİNLİĞİM!

İstanbul güzeldi ama Osmanlı’nın ilk başkenti olması ve akrabalarının da bu şehirde yaşaması nedeniyle mesleğini Bursa’da icra etme kararı aldı Mustafa Dündar… Bu sırada Sevginaz Hanım ile evlendi. Ancak Batı Trakya davasına hizmet etmek O’nun için ulvi bir görevdi. Bir yandan mesleğini icra etti, diğer yandan Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği (BTTDD) Bursa Şubesi’nin faaliyetlerine katılmayı bir görev bildi. Nitekim derneğin önce yönetim kurulu üyeliği, ardından da 3 dönem başkanlığını üstlendi. BTTDD Bursa Şube Başkanı olarak; Yunanistan’daki Türk azınlığın haklarının korunması, başta Türkiye olmak üzere çeşitli ülkelerde yaşayan Batı Trakya Türkleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına önemli çalışmalara imza attı.

Bu arada üçüncü kez baba olmuştu Mustafa Dündar… “Benim en büyük zenginliğim” dediği Nisa, Halide Merve ve Ayşe Hilal’in babası Dündar, hem davasına hem de Türkiye’ye hizmet etmek için 2000’li yılların başında AK Parti saflarına katıldı. Türkiye’nin en büyük 5. ilçesi Osmangazi’de Ak Parti’nin İlçe Teşkilatı Kurucu Yönetim Kurulu üyeleri arasında yerini aldı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevinde bulundu. Ülkenin siyaseten çalkantılı bir döneminde partisi, O’nu Bursa Milletvekili aday listesine aldı ve 3 Kasım 2002 Genel Seçimlerinde Bursa Milletvekili seçildi. AK Parti iktidarının ilk dönemi olan 2002- 2007 döneminde TBMM’de Bursa ve Türkiye adına yapılan büyük çalışmaların ve vizyon projelerin içinde yer aldı. İngilizce ve Yunanca bilen Dündar, bu süreçte Türkiye Büyük Millet Meclisi Akdeniz Parlamenterler Asamblesi Türk Delegasyonu üyeliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Dışişleri Komisyonu Sözcülüğü ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Türkiye Yunanistan Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanlığı görevlerini üstlendi.

TEK AMACIM VAR:

Milletvekilliği görevinden sonra avukatlık mesleğini icra etmeye devam eden Mustafa Dündar, 29 Mart 2009 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti tarafından Osmangazi Belediye Başkanlığına aday gösterildi ve seçimi kazandı. Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Başkanlığı dönemindeki yerel yönetim uygulamalarından esinlenilerek ortaya koyduğu şehircilik vizyonu ile “Yeni Türkiye Yolunda Yeni Osmangazi” mottosuyla pek çok hizmeti ve projeyi hayata geçirdi. Dündar, 5 yıllık dönemin akabinde 30 Mart 2014’teki yerel seçimlerde de aday gösterildi ve Osmangazi Belediye Başkanlığı’na 2. kez seçildi. Başta imar ve şehircilik olmak üzere eğitim, kültür, sanat, tarihi miras ve diğer alanlarda toplumun her kesimine değer ve mutluluk sağlayan işlere imza atan Mustafa Dündar, 56 ilden daha büyük olan Osmangazi ilçesindeki başarılı çalışmaları sonucu aynı göreve 3. kez aday gösterildi ve 31 Mart 2019 tarihinde Cumhur İttifakı’nın adayı olarak yine Osmangazi Belediye Başkanı seçildi ve Osmangazi Belediyesi’nde 3 dönem üst üste belediye başkanlığına seçilen ilk isim olmayı başardı.

Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, Panorama 1326 Fetih Müzesi, Osmangazi Meydanı, Osmangazi Atletizm Salonu, BAREM, Macera Bursa, Yaşayan Tarih Hisar gibi ulusal ölçekte vizyon projeleri Bursa’ya kazandıran ve kazandırmaya devam eden Mustafa Dündar, örnek belediyecilik çalışmaları nedeniyle çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından ödüllere layık görüldü.

Ayşe Sena ve Mehmet Sami’nin dedesi Mustafa Dündar, 31 Mart 2024 Yerel Seçimleri için Cumhur İttifakı’nın adayı olarak 4. kez AK Parti’den aday gösterildi. Diyor ki:

“Yeni dönemde de tarihi miras gibi kentsel dönüşüm projeleriyle Osmanlı Devleti’nin banisi Osman Gazi’nin Orhan Gazi’nin, Murat Hüdavendigar’ın, II. Murad’ın ve Cem Sultan’ın kıyama kalkacağı yer olan ilçem Osmangazi’yi ihya etmeye devam edeceğim.”

Kaynak: P. Şehrengiz Dergisi

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.